Theelegendes

//Theelegendes
Theelegendes2018-05-25T11:17:54+00:00

Chinese-DraakChina
Volgens een Chinese legende werd thee puur toevallig ontdekt door Keizer Shen-Nung omstreeks 3.000 jaar voor Christus. Het zou als volgt gegaan zijn: Bij een van zijn veldtochten steek de Keizer neer onder enkele schaduwbomen. Er werd een vuur gemaakt om eten te koken, maar de hitte van het vuur zorgde ervoor dat de bladeren en twijgen aan de boom begonnen te drogen. Plotseling stak er een geweldige storm op en er waaiden enkele gedoogde bladeren in de grote pot met warm water. Het water kreeg een gouden kleur en er ontsteeg een geweldig aromatische geur uit de ketel. De keizer probeerde een slok van de drank en stond versteld van de reuk en smaak. De keizer was zich direct bewust van de verkwikkende werking, en riep uit het woord “T’sa”wat zoveel betekent als Goddelijk. Tot op de dag van vandaag heet thee in het Chinees “Cha”.

Fakir-DharmaIndia
Uit India komt de volgende legende: In het jaar 500 na Christus legde Fakir Dharma de belofte af om 7 jaar lang niet te slapen. Na 5 jaar geestelijke verruiming kon de Fakir de drang van slapen niet meer tegenhouden. Vol vertwijfeling dat hij zijn belofte niet kon waarmaken, greep hij een paar takjes van een boom waaronder hij al die tijd had gebivakkeerd. Hij stopte een paar bladeren in de mond en kauwde erop. Dharma ondervond algauw de verfrissende en verkwikkende werking, zodat hij alsnog zijn belofte kon waarmaken.

Japan
Ook de Japanners hebben een theelegende als het gaat om de ontdekking van thee. De Monnik Bodhidarma geloofde in 7 jaren van meditatie. Hij zwoer 7 jaar niet te slapen, maar op een nacht viel hij toch in slaap. De volgende morgen ontwaakte hij uit zijn slaap. Hij was zo woedend dat hij toch in slaap was gevallen, dat hij zijn oogleden afsneed en ver weg gooide. Toen de afgesneden oogleden de grond raakten vormden er zich wortelen aan en groeide er al snel een grote struik. De monnik zag het wonder en bereide van de bladeren een drank, uit alle windstreken kwamen er mensen om het wonder te aanschouwen. Velen deden het de monnik na en bereidden ook drank van de bladeren. Al snel werd de stimulerende werking van de drank bekend! De drank met zijn kostelijke en geurende smaak werd al snel als goddelijk omschreven. Tot op de dag van vandaag is in het Japanse schrift het teken voor oogleden gelijk aan het teken voor thee.