Bereiden van thee

//Bereiden van thee
Bereiden van thee2018-05-25T11:17:34+00:00

Zwarte-Thee-in-potZwarte Thee
In het algemeen geldt, dat thee in een daarvoor bestemde pot moet worden bereid. Deze kan gemaakt zijn van glas, ijzer, of keramiek. Neem 1 theelepel per kop, of 3-4 theelepels voor een grote kan. Verwarm de kop of kan voor, en gebruik vers water, dus geen water wat al een keer is gekookt. Giet het gekookte water gelijkmatig over de thee en laat deze 3-5 minuten trekken. Als regel geldt: 3 minuten voor lichte thee, en 5 minuten voor een krachtige thee.

Groene Thee
Ook bij groen thee is het aan te bevelen de kop of kan eerst voor te verwarmen. Neem 1 theelepel voor een kopje en 3-4 theelepels voor een kan van meer dan 1 liter. Kook vers water en laat deze na het koken ca. 5 minuten afkoelen tot ongeveer 80 graden, dit voorkomt dat uw thee een bittere smaak krijgt. Giet het water regelmatig over de losse thee en laat hem 2-3 minuten trekken. U kunt ook de thee met een half kopje kokend water overgieten, deze 1 minuut laten staan, het aftreksel wegspoelen en daarna de thee overgieten met iets afgekoeld water, dit voorkomt ook een bittere smaak.

Rooibos Thee
Voor rooibos geldt 1 theelepel per kopje. De rooibos overgieten met vers gekookt water en 4-6 minuten laten trekken. Voor rooibos geldt dat deze niet bitter wordt als deze te lang trekt.

Kruiden thee
Doseer voor 1 grote kop kruiden thee, ruim 2 theelepels kruiden in een filter, overgiet deze regelmatig met vers gekookt water, en laat deze na smaak 5-7 minuten trekken. Kruidenthee kan in veel gevallen ook een tweede keer gebruikt worden.

Vruchten Thee
Voor vruchtenthee op basis van zwarte-, groene- of rooibosthee, zie zetmethode van de betreffende theesoort.